Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli

Proslava sv. Mateja u Širokoj Kuli

Župa sv. Mateja ap. u Širokoj Kuli svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika sv. Mateja.

Sama proslava trajala je dva dana. 

U subotu 21. rujna na samu svetkovinu svečano euharistijsko slavlje predvodio je župnik Donjeg Lapca i Boričevca vlč. Igor Lulić. U koncelebraciji su sudjelovali župnik preč. Luka Blažević, sužupnik preč. Nikola Turkalj, župnik iz Perušića preč. Mile Šajfar i župnik Klanca i Pazarišta vlč. Petar Šporčić.

U svojoj propovijedi vlč. Igor je spomenuo sv. Mateja kao onoga koji je krenuo za Isusom. Ostavio je stari način života. Grešno stanje postala je prošlost. Dovoljan je bio Isusov pogled i srce se odmah promijenilo. 

Nedjeljno misno slavlje u 11,00 sati predvodio je policijski kapelan iz Siska don Ivo Borić u suslavlju župnika preč. Luke Blaževića. Nakon svete mise održan je koncert Ansambla Musica Viva u sklopu Like Lika festivala. 

Ovo Matijevo je bilo bogato događajima i posebno. Svoje korijene došli su vidjeti potomci Kuljana iz Amerike. Njih tridesetak ovih dana boravi u našoj Lici te upoznaju ispočetka mjesta od kuda su njihovi djedovi, bake, prabake i šukundjedovi morali otići trbuhom za kruhom pred više od 100 godina.

Propovjednici i predvoditelji misnih slavlja okupljenim vjernicima približili su lik i djelo sv. Mateja te ga stavili u današnji kontekst.

U propovijedi don Ivo je naglasio da „poput apostola Mateja nosimo križeve svog svakodnevnog života, podnosimo nepravde koje nas najviše bole jer nam je uzor u tome Krist koji je nepravedno osuđen, umro, pokopan i uskrsno. Ovo su izazovna vremena da svjedočimo vjeru svojih predaka, posebno u ovom mučeničkom mjestu gdje je u Drugom svjetskom ratu i poraću i u Domovinskom ratu nastradalo preko 200 osoba. Budite nositelji Božje ljubavi jedne prema drugima. “

Oba dana pjevanje je vodio župni zbor uz orguljašice Jelenu Torić i Marinu Marković.

Svima koji su pridonijeli proslavi sv. Mateja puno hvala!

Sveti Mateju, moli za nas!

Fotogalerija

Mrežna stranica www.zupa-svjosip-losik.hr koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice. Korištenjem ove web stranicu bez promjene početnih postavki slažete se s našim postavkama kolačića.

Slažem se